06/11/2024 - 09:37
Wanneer zijn workshops Diversity & Inclusion of Psychological Safety een succes?
In een tijd waarin organisaties zich steeds meer bewust worden van het belang van diversiteit, inclusie en psychologische veiligheid, nemen veel HR-afdelingen initiatieven om deze thema’s op de agenda te zetten. Workshops zijn vaak een eerste stap. Maar wat bepaalt het succes van deze workshops?
WAAROM INVESTEREN?
Wanneer ik in gesprek ga met medewerkers over de reden waarom hun organisatie investeert in diversiteit, inclusie en psychologische veiligheid krijg ik vaak antwoorden zoals:
WORKSHOPS
Een veelvoorkomend initiatief is het organiseren van workshops rond deze thema's, vaak getrokken door HR. In het ZigZag HR magazine stelt professor Frederik Anseel dat, hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor de impact van dergelijke workshops, dit geen reden is om geen actie te ondernemen. Maar wanneer zijn workshops over diversiteit en psychologische veiligheid een succes?
Voor mij is een workshop geslaagd als volgende elementen aanwezig zijn:
Als ik op het einde van een workshop vraag hoe ze de workshop hebben ervaren dan hoor ik zaken als:
En ik hoor ook regelmatig andere meningen of ik lees ze in “evaluatie documenten”:
En daar wil ik nu graag toe komen.
HOE EVALUEER JE ALS ORGANISATIE HET SUCCES VAN ZO’N WORKSHOPS?
Veel organisaties evalueren hun workshops met een standaardvragenlijst voor opleidingen, de zogenaamde "happy sheet". Hoewel dit inzicht kan geven in de directe tevredenheid, zijn er enkele kanttekeningen bij dit type evaluatie:
DIVERSITEIT EN INCLUSIE: EEN COMPLEX VRAAGSTUK
Diversiteit en inclusie gaan over fundamentele vragen zoals "Wie mag deelnemen?", "Wie heeft inspraak?" en "Wie bepaalt de norm?" Dit zijn complexe, maatschappelijke vraagstukken waar geen eenduidige antwoorden voor bestaan. Het idee dat er één oplossing is, gaat voorbij aan de realiteit dat elk bedrijf, elk team en elk mens hier zoekend is.
TOT SLOT
De aanleiding voor deze blog was de uitspraak van een fijne en competente contactpersoon van een mooi bedrijf met sterke doorleefde waarden. Ze zei me recent: “Vooraleer we verdere workshops inplannen over Psychologische Veiligheid, wacht ik de evaluaties af van de volgende sessie die we organiseren voor managers.”
Ik begrijp haar. Zij wil uiteraard iets organiseren waar (nagenoeg) iedereen enthousiast over is. Deze succeservaring heeft ze bij de meeste initiatieven die ze neemt. Vraag is waarop zij wordt geëvalueerd en beloond. En in welke mate dit realistisch of relevant is voor thema’s waar we collectief nog zoekend zijn.
Benieuwd naar jullie ervaringen en reflecties…
(Afbeelding via Midjourney)
Download nu uw gratis CHECKLIST TEAMS en ontdek hoe het met uw team gesteld is en waar de verbeterpunten liggen.
Download nu uw gratis CHECKLIST LEADERSHIP en ontdek hoe ontwikkeld uw leiderschap is.
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer