Weten en Niet Doen

05/05/2024 - 10:28

“Weten en niet doen”: het klinkt dom en toch overkomt het ons allemaal.

Je kan voornemens hebben zoals:

  • Voldoende nachtrust nemen
  • Echt luisteren naar je collega
  • Je goedbedoelde adviezen even uitstellen

Vaak erken je “rationeel” wel het belang maar… je betrapt jezelf te vaak dat je toch net het omgekeerde doet.

In heel wat klassieke benaderingen voor coaching ontdekt de coachee, gefaciliteerd door de coach welke gedachten, overtuigingen, waarden hem/haar drijven om – tegen beter weten in - het minder functionele gedrag te stellen.

Voor veel coachees is dat al een goed begin en werken ze in dialoog met hun coach aan een strategie, een plan met concrete acties om nieuw gedrag eigen te maken. Al dan niet gewapend met methodes (zoals deze van B.J. Fogg en Ch. Duhigg) kunnen nieuwe gewoonten gevormd worden.

En toch is dit soms onvoldoende. Bepaalden neigingen hebben we al zo lang dat ze als het ware in ons lichaam verankerd zitten. Zo vertelde een hoogopgeleide zwarte dame dat ze nog altijd de neiging heeft om in de Londense metro opzij te stappen voor witte “business” mannen. Ook al weet zij dat haar gedrag absurd is en kent ze ook de herkomst van dat gedrag. Dit was niet voldoende om die gewoonte te veranderen.

Het goede nieuws

Het goede nieuws is dat er aanpakken zijn die ook impact hebben op diep ingesleten neigingen. Ze werken via ons lichaam. Zoveel van wie we zijn geworden - onze gewoonten, neigingen, blinde vlekken, patronen - leeft in het weefsel van ons lichaam. Om echte verandering tot stand te brengen, moeten we toegang krijgen tot een wijsheid voorbij het denken. Het Embodied Coachen boort een intelligentie aan die beklijvende verandering mogelijk maakt.

We trainen als het ware onze “spieren” voor nieuw gedrag op momenten dat er weinig op het spel staat zodat de gewenste, nieuwe kwaliteit en bijhorend gedrag na verloop van tijd ook beschikbaar wordt als het er echt toe doet.

Embodied transformation

Intussen kan ik met plezier aangeven dat coachees van mij erin slaagden om effectief kwaliteiten te ontwikkelen als: zelfzorg, loslaten, tijdig aangeven van grenzen, … Voor deze successen is uiteraard nooit één methodiek verantwoordelijk. Persoonlijke ontwikkeling is altijd een combinatie van inzicht, motivatie, discipline, kwaliteit van de relatie coach-coachee, … maar ik durf ook stellen dat het inzetten van Embodied transformation skills deze effecten positief beïnvloedden.

Zelfbewustzijn

En alles start natuurlijk met zelfbewustzijn

Dr. Amanda Blake onderscheidt twee soorten zelf bewustzijn: conceptueel zelfbewustzijn en embodied zelfbewustzijn.

Conceptueel Zelfbewustzijn

Embodied Zelfbewustzijn

Denken over zichzelf

Zichzelf ervaren

Taal en Symbolen

Gewaarworden, voelen, handelen

Rationeel, logisch, verklarend, abstract

Spontaan, in het moment, concreet

Is waarneembaar in: feiten, details, informatie, verhaal, inzicht, ideeën, interpretatie, …

Is waarneembaar in: temperatuur, druk, beweging, vorm, pijn, ademhaling, energie niveau, stemming

Brengt ons om het even waar in de tijd

Brengt ons in het nu

Waarde: Leren en Visie

Waarde: Aanwezigheid en Levendigheid

Walk the Talk

Ik ben dankbaar dat ik hierin kon leren van Richard Strozzi-Heckler (grondlegger van Somatic Coaching) en anderen zoals Amanda Blake, Deb Dane, Alta Star, Staci Hane, Dan Siegel, … Zij combineren deze krachtige benadering met nieuwe ontdekkingen in neurowetenschappen, traumawerk en leiderschapsontwikkeling. Voor mij is het werken als organisatie coach een eindeloos pad van ontdekken en leren.

(Afbeelding via freepik.com)

Download nu uw gratis CHECKLIST TEAMS en ontdek hoe het met uw team gesteld is en waar de verbeterpunten liggen.


Download nu uw gratis CHECKLIST LEADERSHIP en ontdek hoe ontwikkeld uw leiderschap is.

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Contacteer Katelijne Rotsaert